Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató - furat bejelőlése Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató - tipli behelyezése Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató - előlaptartó pozícionálása Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató - sarok illesztése Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató - regiszterek végének csatlakoztatása Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató - előlapok felhelyezése Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató - előlapok felhelyezése Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató - előlapok felhelyezése

 

ThermoTech SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató

A radiátor szerelésének megkezdése előtt nézzük át még egyszer a fűtendő terület alaprajzát és határozzuk meg a fűtési rendszer nyomvonalát. Saroktól sarokig megmérve a falszakaszok pontos hosszát, állapítsuk meg a szükséges elemek és csatlakozó idomok darabszámát figyelembe véve azt, hogy falszakaszonként az utolsó elemeket szereléskor valószínűleg a megfelelő hosszra kell szabni. Már most gondoljunk a fűtőtest esztétikai részleteire, miszerint a hátlap és az előlap vágása lehetőleg egy síkba essen! 2 m-es egységekben gondolkodva mérjük fel a pontos anyagszükségletet, hány kanyarodó-, toldó- illetve véglezáró elemre van szükség a fűtőtest megfelelő elhelyezéséhez. Nagyobb hőveszteség nélkül beépíthető regiszter együttes hossza egy körben: 6m, a kiálló vezeték hossza nélkül!

A szegélyradiátor burkolatokat és a radiátor elemeket vízszintes állapotban kell szállítani úgy, hogy teljes felületén alá legyen támasztva. Ne szállítsuk a fűtőtest elemeit a tetőcsomagtartón, mert nem lehet megfelelően rögzíteni. Raktározásnál törekedjünk arra, hogy a szegélyradiátor mindig megfelelően alá legyen támasztva, és így kerüljenek maximum 30 centiméter magasan egymásra. Alulra és a sorok közé mindig tegyünk elválasztó réteget hullámpapírból. Miután megvásároltuk és hazaszállítottuk a radiátor elemeket, csomagoljuk ki és elemenként válogassuk szét.
A 2 m-es egység tartalma: Hátlap 1 db 2 m, Előlap 1 db 2 m, Előlaptartó (+ Szivacs) 6 db, Fűtőtest 2 db 2 m.

A szalagradiátor hátlapokat az elején és a végén mindig az előlaptartóval kell rögzíteni. A tartófületet 3 cm-rel beljebb kell rögzíteni, hogy a véget lezáró elemnek is legyen helye. A fűtőtest előlaptartójának alsó felét mindig a szegélyradiátor hátlap belső peremének kell ütköztetni, mert ez biztosítja, hogy az előlap párhuzamos lesz a hátlappal. Közvetlenül fölé, az alsó tartó tetejére kell felfogatni a második előlaptartót, melynek a hosszúkás furata biztosítja a későbbi beállítási lehetőséget. A hátlapokat állítsuk a falsíkok elé úgy, hogy alatta maradjon szabadon kb. 15 mm hely a levegőáramlás miatt. Jelöljük a falra a rögzítő furatok helyét, majd fúrjuk ki és tiplizzük be. Ezután erősítsük fel süllyesztett fejű csavarral felcsavarozva az előlaptartókat is. Ø 4-es süllyesztett fejű facsavarral és 6-os tiplivel szerelhetjük, de a csavar hosszát a falszerkezet tartóképessége határozza meg. Vigyázzunk, hogy a csavarok meghúzásakor a hátlap ne vegye fel a fal egyenetlenségeit, valamint ne legyen kiálló csavarfej, ami a fűtőregisztert zavarná a hőtágulásban. Egyenetlen fal eseten ajánlott sűríteni a rögzítési pontokat. Mielőtt a fűtőregisztereket behelyezzük a helyére az előlapot alulról is, és felülről is be kell pattintani. Ha szükséges, akkor az alsó előlaptartó beállítható olyan távolságra, hogy stabilan álljon az előlap.

Szegélyfűtés esetében a sarkok kialakítása egyszerű illesztéssel történik. Minden radiátor elem illesztésénél ügyeljünk arra, hogy az összeeresztések alig észrevehetőek legyenek, ezért a csatlakozó elemek végeinél mindig legyen előlaptartó! A fűtőtest elhelyezése az előlaptartó fülekre, pattintókra feltámasztva történik. Ügyeljünk a belső felületre ragasztott szivacsok meglétére. A fűtőregiszterek összekötése egymással tengelyirányban külső karmantyúk alkalmazásával, forrasztással történik. Ügyeljünk a radiátor forrasztásánál, hogy a hátlap vagy más, a közelben lévő berendezési tárgy ne sérüljön! A fűtőtest forrasztása utáni szennyeződést, és a savas lerakódásokat le kell törölni egy vizes ronggyal, majd el kell végezni a fűtési rendszer nyomáspróbáját.

A radiátor szerelésének végén a radiátor előlapját alulról is, és felülről is be kell pattintani.

Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató Thermo SZ-400 szegélyradiátor szerelési útmutató