Padlófűtés és radiátor - GYIK 1 Padlófűtés és radiátor - GYIK 2 Padlófűtés és radiátor - GYIK 3 Padlófűtés és radiátor - GYIK 4 Padlófűtés és radiátor - GYIK 5 Padlófűtés és radiátor - GYIK 6 Padlófűtés és radiátor - GYIK 7 Padlófűtés és radiátor - GYIK 8 Padlófűtés és radiátor - GYIK 9 Padlófűtés és radiátor - GYIK 10 Padlófűtés és radiátor - GYIK 11 Padlófűtés és radiátor - GYIK 12

 

ThermoTech padlófűtés és radiátor: hasznos kérdések és válaszok

Melyik a legolcsóbb ThermoTech radiátor?

A radiátor ára annak teljesítményétől függ. Nem szabad a legolcsóbb radiátort megvenni, mert előfordulhat, hogy nem lesz elegendő a fűtőteljesítménye. Kérje kollégánk segítségét a megfelelő radiátor kiválasztásában, aki kiszámolja a helyiség hőigényét és elkészíti az árajánlatot.

Melyik a legkisebb ThermoTech padlóradiátor?

A padlóradiátor mérete annak teljesítményétől függ. Nem a radiátor mérete, hanem a fűtőteljesítmény alapján kell vásárolni! Minden esetben szükséges a fűtőteljesítmény meghatározása a megfelelő padlóradiátor és padlófűtés kiválasztásához.

Mit kell figyelembe vennem a ThermoTech padlóradiátor kiválasztása során?

A padlóradiátor kiválasztása során figyelembe kell venni a teljesítmény igény kiszámolása után azt, hogy a födémvastagság milyen mélységet enged meg. Ezt mindenképpen célszerű egy tervezővel, illetve egy statikussal megbeszélni. A választható mélységek többnyire már megadják azt, hogy mekkora lesz a padlófűtés csatornájának szélessége, valamint hogy milyen radiátor kerülhet bele.

ThermoTech padlóradiátort vásároltam, de nem fér el a rács benne!

A legtöbb esetben a beépítésnél nem támasztják ki megfelelően a padlófűtés csatornájának belsejét, és betonozásnál 3-5 milliméterrel összenyomódik, ezért nem fér bele a radiátor. A gyárból mindig úgy jut el a termék a vevőhöz, hogy a rács már benne van. Érdekes, hogy a beépítés után már nem fér bele a radiátor.

Mekkora a minimális beépítésű mélység a ThermoTech padlókonvektor esetében?

Alumíniumrács esetén minimum 105 mm mélységet szükséges biztosítani a padlófűtés födémében, de ezzel csökkenni fog a hőleadása. Minél mélyebb és szélesebb egy padlóradiátor, annál hatékonyabban működik, ezért ha nincs meg a 130 mm mélység, akkor a padlófűtés csatornatestét szélesebbre gyártjuk.

Nem gyűlik össze a por a padlókonvektor csatornában?

Ha porosodik a padlófűtés csatornája, könnyen megoldható a probléma. Emeljük le a fa vagy az alumíniumrácsot, és porszívóval takarítsuk ki.

A szegélyradiátor fűtőtest elhelyezhető-e függőlegesen?

Mivel minden egyes radiátor konvektorlemezzel (fűtőregiszteren található alumínium lamellák) van ellátva a függőleges beépítés nem ajánlatos, mert csökken a radiátor teljesítménye.

Nem elég meleg, csak langyos a radiátor. Miért van ez?

A ThermoTech radiátor fűtőregisztere rézcsőből készült és méterenként 150 darab alumínium lamella (konvektorlemez) van rá felfűzve, ezért percek alatt átveszi a benne áramló víz hőmérsékletét. Ha egy radiátor nem adja le azt a hőmennyiséget, amelyre méretezték, ez az alábbi három ok valamelyike miatt következhet be: kicsi a hőbevitel a kazán által (nem elég meleg a víz a radiátor felmelegítéséhez), nem megfelelő a szivattyú mérete és hatásfoka (nem elegendő az átáramló meleg víz mennyisége a radiátor felmelegítéséhez), valamint nem teljesül a megfelelő átmérőjű, tiszta, és akadálymentes csőrendszer megléte (a víz nincs közvetlen kapcsolatban a radiátor teljes felületével).

Házhozszállításban tudnak segíteni?

Szegélyradiátor árusítása tiszta csomagolóanyagban történik, így egy normál méretű személyautóval is szállítható, mivel két méteres csomag általában befér egy autóba. A padlóradiátor esetében, ha a mérete megengedi, akkor szintén személyautóval is szállítható, mivel hullámpapírba van csomagolva, közepes méretű (2-3m között) tetőcsomagtartón is elvihető. Nagyobb méretű fűtőtest esetében már csak megfelelő járművel lehet szállítani. Mi magunk nem vállalunk kiszállítást de tudunk ajánlani olyan fuvarozó vállalatot, amely méltányos áron vállalja a radiátor kiszállítását vidékre is.

Milyen csővel vezessem oda a kazántól a meleg vizet a radiátorokhoz?

Szegélyradiátor és padlóradiátor esetében is használhatunk a fűtés megvalósításához rézcsövet vagy műanyagcsövet. Habár a szerelők jobban szeretik az ötrétegű műanyagcsöveket mi mégis a rézcsövet ajánljuk, mert az építőiparban felhasznált anyagokkal szemben is egyre fontosabb követelmény a környezetbarátság és az újrafelhasználhatóság. A réztermékek élettartamuk végén mindig újabb és újabb esélyt nyernek a végtelen újrahasznosítási körforgásban – ennek köszönhetően a rezet még „unokáink is látni fogják”, mégpedig jó értelemben, nem úgy, mint a szeméthegyként halmozódó le nem bomló műanyagokat.

A rézcsövek kötésére lágyforrasztást (90°C közeghőmérsékletig), keményforrasztást, présidomos kötést (fekete „O” gyűrű) és menetes kötéseket egyaránt alkalmazhatunk. Különösen ügyelni kell a csövek hőszigetelésére. Ez elvégezhető utólagosan a szigetelés felhelyezésével, illetve előreszigetelt rézcsövek alkalmazásával. Az előreszigetelt rézcső előnye, hogy kisebb külső átmérővel tudja elérni ugyanazt a szigetelőhatást. A vakolat illetve padló alatti szerelésnél ajánlott műanyag bevonatos rézcsövet használni. A bevonat megvédi a rézcsövet a korrozív vakolattól, és bizonyos hőtágulást is engedélyez.

Szegélyradiátor szereléshez szükséges idomokat hol lehet venni?

Toldó, kanyarodó és légtelenítő idomokat szegélyradiátor fűtéséhez mi is árulunk, de ezek gépészeti boltokban is megvásárolhatóak.

Hogyan válasszuk ki a radiátort és annak teljesítményét a helyiség térfogatához képest?

A radiátor teljesítménye megegyező kell, hogy legyen a helyiség hőszükségletével. Az épület, helyiség hőigénye gépészmérnök által kiszámolt érték. A radiátor választása tehát ez alapján történik.

A radiátor teljesítményére vonatkozó számolások általában az épület kész építési tervei alapján készülnek. Tervek hiányában egyszerűsített módszert használhatunk arra, hogy hogyan válasszuk ki a radiátor méretét a helyiségek területe alapján. Amennyiben lehetséges juttassa el hozzánk e-mail-en, személyesen, postán vagy faxon a fűtendő helyiség(ek) alaprajzát. Az árajánlatkérő oldalon található kérdésekre adott válaszok lehetővé teszik, hogy kiszámoljuk, mire van szükség az Ön lakásának fűtése esetében, de ez nem helyettesíti a gépészeti számításokat, mert az általunk végzett kalkuláció csak információ jellegű.