padloradiator padloradiator padloradiator padloradiator padloradiator padloradiator padloradiator padloradiator padloradiator padloradiator padloradiator padloradiator padloradiator

 

 

ThermoTech Padlóradiátor szerelési útmutató

A padlócsatorna fűtőtest elemeket vízszintes állapotban kell szállítani úgy, hogy teljes felületén alá legyen támasztva. Ne érjen túl a tetőcsomagtartón, ha mégis, akkor megfelelő módon alá kell támasztani.

Raktározásnál törekedjünk arra, hogy mindig megfelelően alátámasztott padlóradiátorok kerüljenek maximum 5 sor magasan egymásra.

A beépítendő padlóradiátor csatornájának méretéhez képest oldalt 5 cm-es szélességű, a két végénél kb. 2-3 centiméteres hézaggal növelt vájatot kell kialakítani, és a megfelelő mélységet biztosítani. A padlófűtés mélységnél be kell próbálni a csatornát, hogy a pereme szintben legyen a csatlakozó parketta, vagy kőlap felszínével. Az ezek után megállapított magasságnak megfelelően kell elsimítani a csatorna alatti szintet, vízszintesen.

A padlófűtés csatornatestére szintezőt helyezve pontosan beállítható a csatorna, melynek egyik végén (esetleg az oldalán, vagy az alján) a bejövő/visszatérő csővezeték helyét a helyi adottságnak megfelelően ki kell vágni. Nagyon lényeges, hogy a szerelt radiátor regisztert aszimmetrikus módon kell elhelyezni úgy, hogy a nyílászáró felőli oldalnál kell kihagyni kb. 6 centimétert! Ez azért fontos, hogy az ablak felől érkező hidegebb levegő zavartalanul bejusson a radiátor regiszterek alá. Ezután a padlófűtés csatornája beállítható a kívánt szintre. Esetleg tiplivel az aljzathoz is rögzíthető.

A padlófűtés szerelése során elkerülendő a lemezház bárminemű deformációja. Éppen ezért ne lépjünk rá! A lemezház felső szintjének a padlószinthez ajánlatos igazodnia, így lesz a rácsozat a padlóburkolattal (járólap, parketta stb.) egy síkban. A takarórácsot beépítéskor ki kell venni, helyére méterenként 1 távtartót kell betenni, úgy hogy a csatornaházat ne engedje a betonozással összenyomni. A kivett radiátor rácsot csomagoljuk be a szállításnál használt hullámkartonba. Ha ezeket az előírásokat nem tartjuk be, elképzelhető, hogy a fedőrácsot később nem lehet beletenni, vagy szorulni fog.

Ezután a padlófűtés csatornája körbeönthető betonnal. Figyeljünk a helyes sűrűségre, a betonnal légmentesen töltsük ki a csatornatest és a vájat közti üreget, valamint a perem alatti rész alá is megfelelő mennyiségű beton jusson, mert ez lesz e perem és a rács tartója, a tényleges teherhordó! Ügyeljünk, hogy a bevezető nyíláson ne kerüljön beton a csatorna belsejébe!

A készre szerelt radiátor regisztert kézbe véve úgy helyezzük be a padlófűtés nyílásába, hogy az egyoldali bekötés a kivágott csatorna nyílás felé nézzen, és a tartóelemekre helyezzük fel oly módon, hogy a rézcsövek szabad részei alá kerüljön a tartó. A tartókat úgy kell elhelyezni, hogy rövidebb radiátor regiszter esetén 2 db (a két végén), és 1 méter felett 2 db (a két végén) és minden további 1 méteren belüli hossz esetén további egy-egy darabbal (a közepén, ahol szabad csőszakasz van) támasszuk fel a radiátor regisztert. A lényeg, hogy feszültségmentésítsük a feltámasztással. A próba után kijelöljük a tartók helyét, amit csavarral rögzíthetünk a csatornához. Fontos, hogy ebben a fázisban a csatorna körüli beton már száraz legyen! A rögzítések után a radiátor regisztert, amelyre ½” külső menetes forraszvég van szerelve, csatlakoztatjuk a bejövő / visszatérő vezetékhez. Az előremenő vezetéket a felső csőhöz, míg a visszatérőt az alsó csőhöz kell kötni.

Célszerű próbafűtéssel ellenőrizni, hogy a csatlakozás megfelelően sikerült-e.

A padlóradiátor esetleges tisztításakor a rácsot megemeljük, vagy bármely végénél kezdve csavarjuk fel, így hozzáférhető a fűtőregiszter és a csatornaház. A padlófűtés csatornájában keletkezett szennyeződést ki lehet porszívózni. A radiátor rácsfelületeit tisztítani, a rács fajtájára jellemző módon, száraz vagy nedves tisztító szövettel lehet.

Kellemes meleget kívánunk!